Serhii's blog about my favorites books

🤟 Welcome to my blog 💻

P.S. My English is under the beta version 😜

Моссад: Найвидатніші операції ізраільскої розвідки

images/mossad

Книга «Mossad: The Greatest Missions of the Israeli Secret Service», написана історіком Міхаелем Бар-Зохар в співавторстве з відомим телеведучим Ніссім Мішаль, розкриває перед нами деякі моменти з видатних операцій однієї з найефективниших спецслужб світу - "Моссад".

Атомна бомба

Спроби створити або якось придбати атомну бомбу, здається, були присущі країнам Близького Сходу та Персидської затоки з моменту, як вони отримали незалежність від протекторату Британської імперії або Франції. Так як, зазвичай, всі роботи у такій справі йдуть під грифом “Цілком таємно” то назовні виходить тільки невелика кількість інформації про них. В книзі розповідається про дві таких спроби: сирійський режим Башара аль-Асада за допомогою фахівців Північної Кореї та при фінансуванні аятолл Ірана спробував створити в пустелі ядерний реактор, який виявили та розбомбили у 2007 році, і постійні спроби Ірану створити ядерну бомбу та невидиму війну,яку ведуть агенти “Моссаду” як спробу перешкодити цьому, з вбивством провідних фізиків цієї країни, які безпосередньо залучені та працюють над створенням бомби. Ця війна "у сутінках" продовжується і в наші дні. images/iran-spy-Fakhrizadeh

Так у 2020 році агентами "Моссаду" за допомогою дистанційного пристрою було вбито відомого професора фізики та керівника ядерної програми Ірана Мохсена Фахрізаде (на фото місце вбивства). А згідно New York Times нещодавно в Ірані був страчений високопоставлений чиновник, який з 2004 року передавав цілком таємну інформацію про ядерну програму країни британським спецслужбам, які ділилися цими даними зі своїми ізраїльськими колегами. З іншого боку всі майже стовідсотково впевнені, що Ізраїль має свою власну атомну бомбу, хоча високопосадовці країни ніколи це не підтверджували. І тим дивно було читати про те, що на найбільш охороняємий атомний об’єкт країни в Дімоні взяли на роботу людину, яка ніколи не ховала своїх лівих поглядів, любові до арабів - членів антисіоністської партії, відкрито брала участь у їхніх акціях. Що вийшло з цієї відвертої помилки служби безпеки, та як вдалось заарештувати шпигуна і яку роль в цьому відіграла гарненька білявка - читайте в главі “Медова пастка” для атомного шпигуна.

Нацисти

22 травня 1960 року, через 15 років після закінчення Другої Світової війни, Бен-Гуріон, один з творців держави Ізраїль та очільник ізраїльського уряду, з трибуни кнессета зачитав заяву, згідно з якої агенти “Моссада” схопили та доставили в країну Адольфа Айхмана, одного з найбільших злочинців, який несе відповідальність за остаточне вирішенні єврейського питання - знищення понад 6 мільйонів європейських євреїв.

- Нам потрібна ваша допомога. Ми знаємо, що ви маєте добрі зв’язки в Єгипті.

Ці слова були сказани одним з двох чоловіків, які у 1963 році, через рік після страти Айхмана, прийшли в офіс мадридської будівельної компанії та попросили зустріч з власником, австрійцем на ім’я Отто Скорцені. Так почалось співробітництво Скорцені, в минулому самого відомого диверсанта Третього Райху, викрадача та рятувальника Беніто Муссоліні та координатора і виконавця плана повалення правителя Угорщини Міклоша Горті і приведення до влади про нациського уряду Ференца Салаші, з ізраільскою розвідкою "Моссад".

Ірак

За десять місяців до Шестиденної війни 1967 року на авіабазі "Хацор" в Ізраїлі приземлився МіГ-21, один з найсучасніших радянських літаків того часу, пілотований арабським льотчиком. "Массаду" вдалось те, що вважалося нездійсненим - отримати для своєї країни найновіший радянський винищувач, який розцінювали як найбільшу загрозу військово-повітряним силам Заходу.

Геніальний науковець та інженер, доктор Джеральд Булль, пропонує диктатору Ірака Саддаму Хусейну побудувати найбільшу гармату, яка буде здатна запускати супутники у космос та вистрілювати снаряди на 1000 км. Фантастика, скажете ви. Ні, все це відбувалось насправді і навіть лягло в основу блискучого оповідання Фредеріка Форсайта "Fist of God" ("Кулак Аллаху" - російськомовний переклад). Диктатор прийняв пропозицію Булля і так на світ з’явився проект "Вавілон" - гармата завдовжки 150 метрів, вагою 2100 тонн, калібром 1 метр.

Сирія

18 травня 1965 року у Дамаску на місцевому ринку прилюдно був страчений через повішення Елі Коен, видатний шпигун, який більше 20 років працював на ізраїльську розвідку і тіло якого Сирія до сих пір відмовляється повернути для поховання в Ізраїлі.

Між вереснем 1970-го і квітнем 1973-го "Моссад" і таємний підрозділ ВМС Ізраїлю провели зо два десятки таємних операцій з вивезення молодих євреїв і єврейок із Сирії через пляжі Тартуса та ліванське узбережжя. Усі акції були успішні, й до Ізраїлю потрапили приблизно 120 молодих людей. Операцію, яка носила назву "Сміха" ("Ковдра" івритом) тримали в таємниці понад 30 років.

Висновки

Більш детально про ці, та про інші не менш вражаючі операції, середь яких були й провали, можна прочитати на сторінках самої книги. Про деякі з них ми більш так нічого і не взнаємо, про інші з часом вспливуть деякі подробиці у СМІ або на сторінках інших книг, про одну з яких, «Rise and Kill First: The Secret History of Israel's Targeted Assassinations», яка вийшла в українському перекладі як "Ронен Бергман: Повстань і убий першим. Таємна історія ізраїльських точкових ліквідацій", я розповім вам незабаром.


Buy me a cup of coffee 😉

PayPal: s.minlevskiy@gmail.com