Serhii's blog about my favorites books

🤟 Welcome to my blog 💻

P.S. My English is under the beta version 😜

Поля Битв: Бородьба за захист вільного світу

images/mkmaster

Книга «Battlegrounds: The Fight to Defend the Free World», написана Гербертом Реймондом Макмастером, стане в нагоді вам, якщо вас цікавить, як адміністрація Трампа сформувала сучасний світ. Х. Р. Макмастер дає нам експертний і глибокий огляд стратегічних загроз, з якими зіткнулися США, коли він був у Білому домі радником з національної безпеки.

Опублікована у 2021 році на сайті amazon.com в Україні вона з'явилася лише на початку весни 2023 року, але вже зі спеціальною передмовою автора до українського видання.

Перш за все мене, звісно, цікавив самий перший розділ, де автор розповідає про Росію. Але він якраз і розчарував. Майже весь був в типовому для американців стилі - історичний екскурс як вони намагались зробити з Росії пристойну країну і як в них нічого не вийшло. Хоча може я такий прискіпливий до Макмастера тому що з дитинства знаю, що з себе представляє наш сусід, а вони ще плекали якусь надію на його адекватність. Єдине, що дійсно зацікавило в цьому розділі - це перемовини автора в Женеві з Патрушевим. Було цікаво дізнатися про що говорять та як відбуваються такі перемовини на такому рівні.

Крім Росії автор покрив майже всі регіони нашого світу. Крім Китаю, якого Америка визнає головним супротивником на світовій арені, було цікаво “спостерігати” на сторінках книги за протиріччями в Білому домі, а що ж робити з Іраном, хороший чи поганий договір по стримуванню ядерної програми Ірану і що ж робити з ним далі. Окремо привертає увагу глава про Північну Корею. Ця країна і так є закрита майже для всього світу, а в Україні людей, хто міг би якісно відповісти на питання стосовно того, що ж там відбувається, можно перелічити на пальцях однієї руки. І саме ця країна, попри постійни проблеми з голодом для населення, зуміла створити ядерну зброю. І це, вкупи з божевільним лідером, який править цим шматком землі, становить велику небезпеку для всього світу.

Якщо казати в цілому, то читаючи книгу, не відпускало відчуття, що ті підходи, які використовували США протягом останніх кілька десятків років, якось вже і не працюють. І, здається, підспудно автор також це розуміє. "Ілюзії Америки в Південній Азії", "Від оптимизму до зневірі на Близькому Сході", "Погана угода: чотири десятиліття проксі-війн Ірану та провал політики примирення". Всі ці заголовки красноречиво кажуть про те, що в механізмі роботи Білого Дома зі світом щось давно вже пішло не так.

Висновки

Завершуючі цей огляд, можна сказати, що, якщо ви цікавитеся подіями в світі, якщо вам кротить зрозуміти, чому події зараз відбуваються так, а не інакше, хто і як приймав рішення як-то кажуть “на самому верху” американської політики - перед вами ще один пазл в загальну мозаїку. Якщо вам дійсно цікаво - ви не пожалкуєте, витратив свій час на цю книгу.


Buy me a cup of coffee 😉

PayPal: s.minlevskiy@gmail.com